Sådan får du et lavere elforbrug

Her er 8 nyttige tips til lavere elforbrug du kan bruge i hverdagen.

1. Husk at slukke lyset

Sluk lyset efter dig. Det er nemlig ingen grund til at have lys i rum man ikke befinder sig i.

2. Skift til LED pære

LED pære bruger kun en fjerdedel af den strøm, som almindelige glødepærer bruger. Så holder de oven i købet 5-15 gange længere. Husk at udtjente sparepærer skal afleveres til genbrug!.

3. Slut med standby

brug en elspareskinner til din computer og fjernsynet. En elspareskinnerne slukker automatisk for det tilsluttet udstyr, når du slukker for fjernsynet slukker det tilsluttet udstyr også. Standby-forbruget udgør typisk 10-15 % af dit elforbrug.

4. Fyld maskinerne før de startes

Fyld opvaskemaskinen og vaskemaskinen helt, før du tænder, og vask ved lavere temperaturer. Drop kogevasken. En kulørt vask kan sagtens klares på 30° C.

5. Brug tørresnoren meget mere

Undgå at bruge tørretumbleren, hvis det er muligt, og brug istedet tørresnoren. Skal du bruge tørretumbleren, så sørg altid for, at vasketøjet forinden er blevet centrifugeret. Hvis man hænger sit vasketøj i solen så tørrer det hurtigt, og bruger ikke strøm.

6. Hold styr på temperaturen

Hold øje med temperaturen i dit køleskab og din fryser. Jo koldere, desto større er elforbruget. Den korrekte temperatur er 5° C i køleskabet og -18° C i fryseren. For hver grad du sænker temperaturen, stiger elforbruget med op til 5 %. Anskaf dig et køleskabs termometer, hvis du ikke har et.

7. Madlavning

Kog altid dine grøntsager med kun lidt vand eller damp dem, og husk at lægge låg på gryden. Du kan spare op til 30 % strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for at fylde gryden helt op med vand. Laver du mad i ovnen, så lad være med at forvarme ovnen. Fyld ovnen og sluk for den fem til ti minutter før maden er færdig.

8. Vælg altid A-mærket produkter

Vælg altid A-mærkede produkter, når du skal købe nye hvidevarer. Holder man sig inden for A+ og A+++ når man køber hvidevare er man sikret et lavt forbrug.